Zet een training video in om stap per stap je kijker mee te nemen in je proces

Een training video is een visuele handleiding die stapsgewijze instructies geeft over hoe je een specifieke taak uitvoert, een proces voltooit, of een probleem oplost. In deze video’s zie je vaak demonstraties, grafische elementen en gesproken uitleg die helpen bij het begrijpen en uitvoeren van de taak. Ze worden minder ingezet voor de sales in je bedrijf, maar dienen daarentegen wel om je medewerkers of klanten te helpen en te ontzorgen.

We vinden bij Crossing Zebra training video’s heel nuttig. Ze vereenvoudigen complexe procedures en zijn gemakkelijk toegankelijk. Of je nu leert koken, een apparaat installeert, of een softwareprogramma gebruikt, een instructievideo is een efficiënte manier om informatie over te brengen en helpt je om snel en gemakkelijk nieuwe vaardigheden te leren.

WAAROM EEN training video LATEN MAKEN?

Maak een afspraak

 

Training video examples

Zin om aan de slag te gaan voor je training video?

Maak een afspraak

 

Waarom een training video laten maken?

Bij Crossing Zebra weten we wat de kracht is van instructievideo’s. De voordelen van een instructie in videovorm zijn eindeloos:

  • Visuele demonstratie: training video’s bieden een visuele weergave van het proces, waardoor gebruikers stap voor stap kunnen zien hoe een taak moet worden uitgevoerd.
  • Verbeterde begrijpelijkheid: bewegende beelden en gesproken instructies vergemakkelijken het begrip van complexe concepten of taken, waardoor gebruikers minder snel verward raken.
  • Toegankelijkheid: instructievideo’s zijn vaak toegankelijker voor mensen met verschillende leerstijlen of beperkingen, zoals visuele of leesproblemen. Zo worden ze dus inzetbaar voor een veel grotere doelgroep.
  • Multimediale benadering: video’s kunnen verschillende media combineren, zoals tekst, afbeeldingen en audio, om informatie op een dynamische en boeiende manier over te brengen.
  • Gemak van gebruik: gebruikers kunnen instructievideo’s op elk gewenst moment bekijken en pauzeren, waardoor ze de controle hebben over hun leerproces en in hun eigen tempo kunnen leren.

Kort geschetst: instructievideo’s zijn gewoon veel aantrekkelijker. Ze helpen je om informatie simpel over te brengen zodat je doelgroep optimaal bijleert.

Training video’s vinden toepassingen in diverse sectoren. Ze dragen bij aan efficiëntie, leren en probleemoplossing. Sectoren zijn heel uiteenlopend, van onderwijs tot lifestyle. Iedereen leert graag bij. Bij Crossing Zebra denken we graag strategisch met je mee over hoe een instructivideo kan passen in een bredere videostrategie voor je bedrijf.

Een aantal voorbeelden:

In de bouw kan je een training video laten maken rond de installatieprocedure voor bouwmaterialen. Hierin kan je gedetailleerde richtlijnen geven voor het correct installeren van bouwmaterialen, zoals isolatie, dakbedekking, vloeren en gevelbekleding. Deze video’s laten zien hoe materialen moeten worden voorbereid, geïnstalleerd en afgewerkt volgens de specifieke vereisten en richtlijnen van de fabrikant.

In de gezondheidszorg kan je een training video laten maken rond patiëntenvoorlichting. Ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen instructievideo’s gebruiken om patiënten te informeren over medische procedures, medicatie-inname en zelfzorgtechnieken. Maar evengoed zet je het in om je eigen medisch personeel te trainen in nieuwe behandelmethoden, medische apparatuur en protocollen.

In het bedrijfsleven kan je een training video laten maken om je medewerkers op te leiden. Organisaties kunnen instructievideo’s ontwikkelen voor het trainen van nieuwe werknemers in bedrijfsprocessen, veiligheidsprocedures en softwaregebruik. Voor je eigen klanten is een instructievideo dan weer super handig als zelfhulpbron. Bijvoorbeeld zodat je klanten zelf veelvoorkomende problemen kunnen opossen en je ze zorgeloos technische ondersteuning kan aanbieden.

Je ziet het. Instructievideo’s zijn veelzijdige tools die in verschillende sectoren worden ingezet om kennis over te dragen, vaardigheden te ontwikkelen en processen te verbeteren.

Bij het structureren van een training video is het essentieel om een duidelijke en logische volgorde te volgen die de kijker gemakkelijk door het leerproces leidt. We bekijken bij Crossing Zebra graag op maat van je doelgroep en inhoud welke structuur je video nodig heeft, maar hier zijn alvast enkele tips voor een effectieve structuur:

  1. Inleiding:

    • Begin met een beknopte introductie om het onderwerp te presenteren en de kijker nieuwsgierig te maken.
    • Vermeld de doelstellingen van de instructievideo en wat de kijker aan het einde zou moeten kunnen doen.
  2. Overzicht:
    • Geef een overzicht van de stappen of onderwerpen die in de video worden behandeld.
    • Maak gebruik van visuele hulpmiddelen, zoals een inhoudsopgave, om de structuur helder te communiceren.
  3. Stapsgewijze uitleg:
    • Verdeel de instructie in duidelijke, logische stappen.
    • Gebruik nummering, titels en visuele aanwijzingen om elke stap te markeren.
    • Houd instructies beknopt en duidelijk, vermijd overbodige details.
  4. Visuele ondersteuning:

    • Voeg grafische elementen toe, zoals diagrammen, afbeeldingen of animaties, om complexe concepten te verduidelijken.
    • Laat het daadwerkelijke proces zien door middel van professionele video-opnames.
  5. Herhaling en samenvatting:
    • Herhaal belangrijke punten na het uitleggen van elke stap.
    • Sluit af met een samenvatting van de belangrijkste leerdoelen en stappen.
  6. Call-to-action:

    • Moedig de kijker aan om de geleerde vaardigheden toe te passen.
    • Bied aanvullende hulpbronnen, zoals links naar geschreven instructies of gerelateerde video’s.

Kortom, een duidelijke en gestructureerde video zorgt ervoor dat de kijker de informatie gemakkelijk kan begrijpen en onthouden. Dit vergroot de effectiviteit van de instructie.

De ideale lengte van een training video hangt af van verschillende factoren, waaronder het onderwerp, de complexiteit van de instructies, het doel van de video, en het publiek waarvoor de video bedoeld is. Over het algemeen gelden bij Crossing Zebra de volgende richtlijnen:

    • Voor algemene instructievideo’s wordt vaak een tijdsduur van 3 tot 6 minuten aanbevolen.
    • Voor meer complexe onderwerpen kan de training video langer zijn, maar probeer toch binnen een redelijke tijdsduur te blijven, bijvoorbeeld tussen de 5 à maximaal 15 minuten.
    • Voor trainingssessies waarbij diepgaande kennis vereist is, kan de video langer zijn, maar dan is het belangrijk om de video in behapbare hoofdstukken of modules op te delen. Dan spreken we al stilaan over een webinar, een opleiding waarvoor je doelgroep wellicht bewust tijd moet reserveren in hun agenda.

Het is belangrijk om de behoeften en verwachtingen van het publiek in gedachten te houden bij het bepalen van de ideale lengte van een training video. Het doel is om een evenwicht te vinden tussen het verstrekken van voldoende informatie en het behouden van de aandacht en betrokkenheid van de kijker.

Aha, de vraag van een miljoen! Gelukkig kost een training video laten maken geen miljoen. Bij Crossing Zebra draait het vooral om het vinden van de juiste balans tussen creativiteit en financiële haalbaarheid. Ja, we kunnen een super deluxe locatie huren, een componist inschakelen en te gekke effecten toevoegen in postproductie, maar heb je dat echt nodig om je kernboodschap over te brengen?

Weet ook dat een trainingvideo niet meteen duurder wordt omdat je meer tijd nodig hebt om bepaalde stapjes in je proces te tonen. Vooral het aantal draaidagen, het aantal talen of de complexiteit van de effecten in postproductie zijn doorslaggevend in de prijs van je training video. Daarom stellen we bij Crossing Zebra het liefst een creatief concept voor dat de boodschap van je bedrijf effectief overbrengt, en dat binnen jullie beschikbaar budget.

In de praktijk betekent dat misschien dat elementen uit de video worden vereenvoudigd, terwijl de kernboodschap en het verhaal van het bedrijf behouden blijven. Benieuwd wat dat praktisch voor je bedrijf betekent? We stellen je graag een gedetailleerde offerte voor na een persoonlijke kennismaking.

Het leerproces staat centraal in je instructievideo’s. Uit onderzoek blijkt dat vooral herhaling hierin een rol speelt. Crossing Zebra zet met training video’s dus graag in op herhaling en revisie.

We maken het graag concreet:

  1. Opsplitsen in modules: we verdelen de training video in behapbare modules of hoofdstukken. Aan het einde van elk segment kan een samenvatting worden gegeven om de belangrijkste punten te herhalen.
  2. Herhalende visuele elementen: we gebruiken consistente visuele elementen, zoals grafieken, diagrammen of symbolen, om belangrijke concepten te markeren en te herhalen. Dit helpt bij het verankeren van de informatie in het geheugen van de kijker.
  3. Opfrismomenten: we voegen regelmatig opfrismomenten toe in de video. Hierin worden eerdere concepten herzien en toegepast op nieuwe situaties of voorbeelden.
  4. Recap aan het einde: we sluiten de training video af met een samenvatting van alle behandelde onderwerpen. Hierbij benadrukken we de belangrijkste leerpunten. Dit biedt een laatste kans voor herhaling en versterking van de geleerde informatie.

Door herhaling en revisie in te bouwen in training video’s, wordt het leerproces versterkt. Dit vergroot dus de kans vergroot dat de kijker de informatie begrijpt, onthoudt en kan toepassen in de praktijk.

Jazeker! Training video’s zijn populair, vooral op platforms zoals YouTube. Allereerst bieden ze een snelle en gemakkelijke manier om nieuwe vaardigheden te leren of problemen op te lossen. Of het nu gaat om het repareren van een lekkende kraan, het leren bespelen van een instrument, of het leren van nieuwe software, instructievideo’s voorzien in directe antwoorden op vragen en behoeften van mensen.

Daarnaast zijn instructievideo’s visueel en praktisch, wat de leerervaring versterkt. Ze maken gebruik van demonstraties, illustraties en praktijkvoorbeelden, waardoor kijkers de informatie beter kunnen begrijpen en onthouden.

We helpen je ook graag met een strategische advertentiecampagne om goed te scoren op sociale media. Bij Crossing Zebra raden we daarom aan om je instructievideo in te zetten op YouTube. Je kijker vindt er wellicht vandaag al aansluiting bij zijn of haar specifieke interesses en behoeften. YouTube biedt een grote potentiële doelgroep, mogelijkheden voor creatieve marketing en de mogelijkheid om waardevolle content te delen.